Zrnko múdrosti, Strana 2

ČO JE KÁVOVNÍK ARABSKÝ – ARABICA

Káva, lahodný nápoj mnohých chutí a podôb sa vyrába z plodov kávovníka. Podľa odrody majú zrelé kávové čerešne temne červenú až fialovú, prípadne žltú až oranžovo farbu. Chutia sladko, nie nepodobné nám známym čerešniam, len s nádychom exotického ovocia. Medzi dva najrozšírenejšie druhy tejto rastli...

KOĽKO KOFEÍNU BY SME MALI DENNE PRIJAŤ ?

KOFEÍN: KEDY JE HO PRÍLIŠ? Kofeín má svoje výhody, ale môže spôsobiť aj problémy. Zistiť, koľko je príliš veľa, a ak je potreba obmedziť svoju spotrebu, môže byť náročné. Určite aj vy sa spoliehaťe na kofeín každý deň, ako milón ďalších ľudí. Kofeín sa používa denne na zvýšenie bdelosti, zmiernenie ...

AKO SI VYBRAŤ ESPRESSO STROJ

7 FAKTOROV, KTORÉ NETREBA PODCENIŤ PRI KÚPE ESPRESSO STROJA Kúpiť nový espresso stroj nemusí byť žiadny problém. Stačí ak zvážite nasledujúcich sedem faktorov. Pomôžu pri výbere hlavne nováčikom. Vyberajte tak aby ste za svoje investované peniaze utŕžili čo najviac kvality a funkcie, ktoré naozaj po...

5 DÔVODOV PREČO JE DOBRE PIŤ KÁVU PRED TRÉNINGOM

Ak máte radi kávu a všetko okolo nej, máme pre teba dobru správu. Káva je skvelý nakopávač pred tréningom a dokonca cenovo dostupnejší a zdravší ako suplementy na to určené. Suplementy majú v sebe sporné ingrediencie čoho sa u kávy nemusíme báť, ak teda pijeme naozaj kvalitnú kávu a vieme si ju dobr...

AEROPRESS A VŠETKO ČO O ŇOM POTREBUJEŠ VEDIEŤ

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE O AEROPRESSE Pomerne nový vynález, ktorý minimalizuje dobu prípravy. Výsledná chuť kávy z AeroPressu je takmer to najlepšie, čo sa dá dosiahnuť v laických podmienkach, na kávu je pri extrakcii vyvinutý aj istý tlak, takže by chuťové spektrum malo kopírovať presne to, čo sa v mlet...

POKLAD ZVANÝ CIBETKOVÁ KÁVA

Pravdepodobne ste už o nej počuli. Vzácna, lahodná, exotická, málo dostupná, drahá… Taká je cibetková káva. Najviac však zaujme spôsob výroby, ktorý sa vymyká všetkým tradičným metódam. Vyrába sa totiž zo zŕn, ktoré prejdú tráviacim traktom exotických zvierat – cibetiek. AKO VZNIKÁ CIBETKOVÁ KÁVA ?...

KÁVOVNÍK A VŠETKO ČO O ŇOM VIEME

Kávu poznáme všetci. Vieme akú má farbu, vieme rozpoznať jej vôňu, pravidelne sa uspokojujeme jej lahodnou chuťou, a čerpáme z jej účinkov. Prvé vierohodné dôkazy o pití kávy pochádzajú z polovice 15. storočia, v Etiópii sa začala stávať populárnou v 17. storočí, prvá kaviareň v Európe bola otvorená...

NAJZNÁMEJŠIE TYPY KÁVY VOL.2

V prvej časti článku o najznámejších typoch kávy sme si predstavili tie naozaj najznámejšie. Mnoho z nich ste už pili či o nich aspoň počuli. Dnes vám predstavíme tie menej známe, o to však zaujímavejšie ako chuťou, tak aj prípravou. Nebojte sa experimentovať a vyskúšať ich aj vy, pretože za to rozh...

NAJZNÁMEJŠIE TYPY KÁVY VOL.1

Aj keď je drvivá väčšina svetovej kávy rozdelená medzi dva druhy – Arabica a Robusta, napriek tomu existuje množstvo typov nápojov, metód a kombinácií, vďaka ktorým si tento mok môžete vychutnať v niekoľkých prevedeniach. Okrem kultúrnych rozdielov v konzumácii kávy sa každá šálka môže líšiť pridaný...

AKÉ DRUHY CHUTI A VÔNE KÁVY POZNÁME

Konzumácia kávy je pre mnohých z nás esenciálnym zážitkom. V tomto článku vám teda ponúkneme informácie, ktoré ti umožnia vychutnať si kávu dosýta. Chuť a vôňa kávy bude pre teba naozajstným zážitkom! VÔŇA KÁVY Naša schopnosť zachytávať vône a pachy má obrovský dopad aj na chuť, ktorú vnímame. Pred...

Hore
20 položiek celkom