AKÉ DRUHY CHUTI A VÔNE KÁVY POZNÁME

Konzumácia kávy je pre mnohých z nás esenciálnym zážitkom. V tomto článku vám teda ponúkneme informácie, ktoré ti umožnia vychutnať si kávu dosýta. Chuť a vôňa kávy bude pre teba naozajstným zážitkom!

VÔŇA KÁVY
Naša schopnosť zachytávať vône a pachy má obrovský dopad aj na chuť, ktorú vnímame. Predtým, ako začneš testovať vôňu svojej kávy, uisti sa, že je tvoj nos čistý a voľný. Vo všeobecnosti sa vôňa kávy dá vždy vtesať do troch základných skupín.

Enzymatická
Káva, ktorá sa praží, je v podstate semeno ovocia podobného bobuliam. Práve vďaka tomuto je mnoho druhov kávy poznačených ovocnou alebo kvetovou arómou. Tieto nádychy sú známe ako enzymatické vlastnosti kávy a pripomínajú nám prvotný stav kávy – jej rastlinnú podstatu. Tieto arómy môžu byť podobné vôni bobulí, citrusových plodov a dokonca cibule či melónu.

Karamelová
Za túto kategóriu môžu chemické reakcie, ktoré sa dejú vtedy, keď sú aminokyseliny a cukry vystavené teplu. Tieto príjemné arómy pripomínajú vôňu pražených orechov či dokonca kakaa. Rôzne druhy kávy produkujú rôzne množstvo karamelovej arómy, mal by si však byť schopný rozoznať ich.

Suchodestilovaná
Počas praženia kávy sa vláknitý materiál zŕn doslova pečie. Práve toto prináša káve jej unikátnu arómu pripomínajúcu drevo alebo tabak. Niektoré jedinečné druhy dokonca vydávajú arómu kože. Proces praženia a suchej destilácie teda dodáva kávovým zrnám túto unikátnu vôňu. Čím tmavšie zrná sú, tým je táto vôňa silnejšia.

CHUŤ KÁVY
Väčšina z nás pije kávu práve pre jej neopakovateľnú a nezameniteľnú chuť. Každý druh je výnimočný niečím iným a napríklad káva z Brazílie chutí inak ako tá z Etiópie. Existuje nespočetné množstvo pomenovaní pre chuť kávy. Prinášame vám aspoň niekoľko z nich. O mnohých ste možno ani nevedeli.

Popolová – príchuť, ktorú nájdeš najmä v tmavých druhoch kávy a prináša nádych krbu
Pečená – jednoduchá a často „nudná“ príchuť kávy
Kyslá – častokrát veľmi nepríjemná chuť, ktorú cítime v zadne časti jazyka
Buketová – príchuť čerstvo zomletej kávy
Chlebová – káva s nádychom cereálnych zŕn, ktorá veľakrát pramení z kyslejších a neefektívne pražených zŕn
Jasná – šťavnatá a chutná príchuť
Slaná – ak je káva ponechaná na pražiči dlho alebo je prehriata, často chutí jemne slano
Karamelová – jedna z najobľúbenejších aróm, ktorá pripomína karamelizovaný cukor alebo sirup
Uhlíková – nádych pripomínajúci spálené drevo je obsiahnutý najmä v tmavých druhoch kávy
Čokoládová – ďalšia mimoriadne obľúbená príchuť
Citrusová – aróma citrusových plodov
Zemná – nádych čerstvej, vlhkej zeminy, ktorý môže značiť kvalitu, ale ja nekvalitu kávy
Fermentovaná – kyslastý nádych cibule, ktorý vznikol pri pridlhej dobe fermentácie
Kvetová – čerstvé kvety, ktoré sú často doplnené o ovocnú či bylinkovú vôňu
Ovocná – aróma, ktorá pripomína rozličné druhy ovocia
Trávová – pokosená tráva pripomína túto príchuť, ktorá vzniká málo vypraženými zrnami alebo zrnami poškodenými vodou
Bylinková – káva s nádychom bylín
Kožená – káva, ktorá má príchuť kože a je často nachádzaná v západoafrických druhoch
Mäkká – vybalansovaná a jemná chuť bez silných aróm
Oriešková – ďalší populárny nádych pripomínajúci orechy
Papierová – prichádza na povrch vtedy, keď je káva uchovávaná v papierových vrecúškach
Štipľavá – chuť pripomínajúca škoricu alebo klinčeky
Tabaková – príchuť a vôňa čerstvého tabaku, ktorá nemusí byť vždy nepríjemná
Vínová – jedinečné spojenie chuti, vône a pocitu v ústach pripomínajúce víno

Zdroj: kofi.sk