Vážení zákazníci, vzhľadom na situáciu vo svete s vírusom COVID-19 nám môžu vypadnúť niektoré kávy a predĺžiť sa doby dodania. Pri každej objednávke Vás budeme informovať o situácii a snažiť sa všetko vyriešiť k spokojnosti. Ďakujeme za pochopenie.

ČO JE TO MOKA KÁNVIČKA A AKO SI VYBRAŤ TÚ SPRÁVNU ?

MOKA KÁNVIČKA, AKO FUNGUJE A JEJ PODOBY
Moka kanvica, moka kanvička alebo len moka je prístroj na varenie kávy, založený na princípe prípravy esspresa. Moka je však označovaný ako kávovar, nie esspreso stroj, pretože sa samotný proces varenia kávy odlišuje od prípravy esspresa, aj od prípravy klasickej kávy. Zatiaľ čo esspreso sa pripravuje v špeciálnych strojoch využívajúcich tlak až niekoľko barov, princíp moka funguje na vysokom tlaku vodnej pary. Chuť moka kávy je veľmi podobná esspreso, ale domáca príprava nás bude stáť oveľa menej.

Moka bola prvýkrát skonštruovaná talianskym vynálezcom Luigim de Ponti, inžinierom a odborníkom na spracovanie hliníka, už v roku 1933. V súčasnosti existuje mnoho výrobcov zaoberajúcich sa výrobou týchto kanvičiek, obľúbených najmä v Taliansku. Spoločnosť Bialetti má na trhu svoj hlavný model známy pod názvom Moka Express, ale ako alternatívu odporúčame kánvičku Tescoma Paloma. Práve moka kávovar umožnil širokým masám ľudí pripraviť si doma kávu „takmer ako v kaviarni“, ako to hlása aj známy slogan tejto firmy.

Prístroj je veľmi jednoduchý, špeciálnu pozornosť treba venovať len filtru, ktorý pri správnej starostlivosti môže vydržať aj dva roky. Umývať prístroj budeme pod tečúcou čistou vodou, bez použitia drôteniek, ak chceme aby nám akýkoľvek kávovar varil výbornú kávu čo najdlhšie, musíme používať filtrovanú vodu.

AKO MOKA PRACUJE ?
Moka káva je pripravená pod tlakom, ktorý spôsobuje zahrievanie vody v spodnej časti kávovaru. Voda sa dostáva cez namletú kávu v strednej časti kanvice a na vrch vytlačí už hotovú kávu.
Moka kanvička
Do spodnej časti A nalejeme vodu až po úroveň ventilu (alebo po risku). Voda by mala byť horúca, skráti sa tým čas prípravy a káva nechytí chuť spáleniny. Zásobník B sa naplní namletou kávou, (nemala by byť namletá najemno, to môže spôsobiť upchatie filtra). Kávu jemne nasypeme, neutľapkávame lyžičkou. Založíme vrchnú časť C, varíme na miernom ohni. Zanedlho sa v spodnej časti začne vytvárať para, ktorá vodu pretlačí celým kávovarom cez dva filtre. Výsledkom je hotová káva skvelej chuti v hornej časti C.

AKÚ KANVIČKU SI VYBRAŤ?
Kanvičky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, od jedného až po osemnásť šálok kávy, vyberajte si teda podľa toho, koľko kávy chcete uvariť na jedenkrát. Hliníkové kanvičky sú o čosi lacnejšie a majú dlhú tradíciou. Pre začiatočníkov veľmi dobrá voľba. Naopak nerezové kanvice vychádzajú o niečo drahšie, ale zväčša majú zabudované indukčné varné dosky a pripomínajú moderné kávovary.

Zdroj: kofi.sk